Dietetyk kliniczny

Liczba odwiedzających: 316

Dietetyk kliniczny, to specjalista zajmujący się żywieniem osób w konkretnych jednostkach chorobowych.

Dietetyk kliniczny posiada wiedzę z zakresu żywienia podczas choroby i leczenia żywieniowego u pacjentów ze zdiagnozowanymi chorobami i problemami zdrowotnymi, w odróżnieniu od dietetyka ogólnego, który zajmuje się głównie promocją zdrowia i poprawą zdrowia poprzez edukację żywieniową.

Do podstawowych obowiązków dietetyka klinicznego należy dokładny wywiad żywieniowy oraz ocena stanu odżywienia pacjenta. Analizując wyniki badań, dotychczasowe nawyki i sposób żywienia pacjenta dietetyk kliniczny przygotowuje plany żywieniowe z uwzględnieniem chorób pacjenta, alergii i nietolerancji pokarmowych.

Dodatkowo dietetyk kliniczny posiada kompetencje w układaniu diety w zależności od problemu zdrowotnego pozwalającej zapobiegać powikłaniom choroby.

Do zadań dietetyka klinicznego należy także edukacja żywieniowa pacjenta w jednostkach chorobowych wymagających trwałych zmiany nawyków żywieniowych np. w leczeniu cukrzycy typu 2. Ponadto dietetyk kliniczny minimalizuje ryzyko interakcji leków z pożywieniem u pacjentów leczonych farmakoterapią zapobiegając występowaniu działań niepożądanych. 

Ewa Sałaszewska-Wycik
Dietetyk kliniczny
Środa 8.00 - 12.00
Piątek 14.00 - 18.00